STROUHANÝ KOLÁČ

13:53
S receptem na můj oblíbený koláč otevírám na blogu kategorii food. Nejsem a nikdy nebudu foodblogerka. Vlastně mě vaření a pečení dost štve. Ale jíst musíme. Mlsat nemusíme, ale potřebujeme to. Zaručuji vám, že na tomto koláči si vytvoříte závislost a začnete ho péct pravidelně. Yankee Candle Biscuits Choco-Caramel má naprosto autentickou vůni jako tento koláč. 



Suroviny

Kakaové těsto:
  • 250 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 3 lžíce kakaa
Tvarohová náplň:
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 4 bílky
  • 5 lžic mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku

Postup

Z másla, cukru, žloutku a mléka vypracujeme hladkou pěnu. Postupně přidáme mouku, kypřící prášek a nakonec kakao. Zpracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dvě části v poměru 2/3 a 1/3 a dáme na 45 minut do mrazáku.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Nejprve vyšleháme z bílků se špetkou soli tuhý sníh. Tvaroh, cukr, žloutky a mléko vymícháme do hladkého krému a nakonec přimícháme pudinkový prášek. 

Ztuhlé 2/3 těsta nastrouháme na struhadle s  a poklademe ho na velký plech. Těsto trochu přimáčkneme k plechu. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň. Zbytek těsta pak nastrouháme na tvarohovou vrstvu. Já těsto strouhám vždy mimo plech, potom ho teprve kladu na něj. V předehřáté troubě pečeme na 175°C zhruba 30 - 40 minut. 

4 komentáře:

  1. Tento koláč mám veľmi rada, ale to strúhanie je des. Ja si dávam do mrazničky pár menších častí a tie postupne vyberám lebo akonáhle sa mi trochu roztopí tak sa už strúhať nedá. A strúham vždy na plechu, neviem si predstaviť strúhať mimo to by som už asi nerozlepila ale každá máme svoj postup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nastrouhané hoblinky z tohoto těsta mě právě po hodině v mrazáku perfektně držely, takže jsem je mohla na plech v klidu přenést. Ale jak píšeš, každá máme své osvědčené postupy :)

      Vymazat
    2. Nastrouhané hoblinky z tohoto těsta, které jsem nechala tu hodinku v mrazáku, dokonale držely, takže jsem je mohla v pohodě přesypat na plech. Ale jak píšeš, každá máme své postupy :)

      Vymazat
  2. Strouhaný koláč mám moc ráda! Nikdy jsem ho osobně nepekla a ani na něj nemám uložený recept, takže ti za ten tvůj děkuji a hned si ho uložím :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře. Dělají mi obrovskou radost a jsou milou odměnou za moji práci ;-)

Používá technologii služby Blogger.